uitgangspunten

Vrijeschoolonderwijs is gebaseerd op kernwaarden die concreet inhoud geven aan de dagelijkse praktijk op onze scholen. Ze omvatten individuele groei, sociale ontwikkeling en verbinding met de samenleving. Deze kernwaarden zijn: 

 

Eigenheid

Kinderen krijgen bij ons alle vakken waarbij wij ons extra inspannen de leerstof met elkaar te verbinden. We leren de kinderen om te leven vanuit de eigen kern. Zij zijn net begonnen aan hun pad en gaan ontdekken wie ze zijn. Voor ons een geschenk om hen te mogen begeleiden. Zij kunnen hun talenten ontwikkelen op een manier die bij ze past. Ieder heeft zijn plek in de school en krijgt de kans om te worden wie hij of zij is.

 

Evenwicht

We gaan altijd op zoek naar balans. Tussen denken, voelen en willen, maar ook tussen beweging en rust. Dat is voor het team iedere dag weer een uitdaging. In deze tijd zijn er veel prikkels. Daar kunnen kinderen mee leren omgaan en ontdekken dat ze net als wij keuzes kunnen maken. Onze inzet? Aandacht, regelmaat en betrokkenheid. Samen met de ouders staan we om de kinderen heen.

 

Verbindend

Kinderen leren bij ons niet alleen tellen maar ook dat ze op elkaar kunnen rekenen. De verbindingen die we samen aangaan in onze school zijn duurzaam, omdat ze echt én van ons zijn. We zien ook hoe belangrijk onze plek is in de directe omgeving (de stad, de wijk en andere basisscholen). Maar ook voelen wij ons thuis in een netwerk van collega’s - andere scholen in de regio.

 

Levenskunst

De vrijeschool is een school waar je blij van wordt. Elk kind dat leeft, geeft op zijn eigen manier uitdrukking aan het leven. Dát voeden we. We geven de eigen en creatieve ontwikkeling van de leerling een kans. Met name door de kunstzinnige vakken komen de kinderen tot zelfschepping.

 

Vrijheid

Kinderen leren bij ons niet alleen vreemde talen spreken, ze hebben ook hun eigen verhaal te vertellen. In geborgenheid kunnen de kinderen hier hun talenten ontwikkelen en de vrijheid ervaren die leven vanuit je eigen kracht je brengt. Laat eigen zijn wat eigen is, laat bloeien wat geboren is, laat licht stralen op wat toekomst brengt.

 

Afgestemd

Met gevoel voor de belevingswereld van kinderen en de behoefte van het kind beginnen we elke nieuwe schooldag. Wat hebben wij als team nodig? Wij verwonderen ons over datgene wat ons omringt en gebruiken ontwikkelde methodes maar ook onze intuïtie. Er is zoveel informatie beschikbaar tussen hemel en aarde.

 

Natuurlijk

Op natuurlijke en vanzelfsprekende wijze kunnen kinderen hier leren en groeien. Dat blijkt uit de manier van werken in de lessen, maar zeker ook hoe we als school en gemeenschap in de wereld staan. De natuur en de seizoenen vindt u terug in onze materialen, de aankleding van onze school en in de lesstof. Deze levenshouding en aanpak is een waardevolle grondslag voor het leven.