Hoe overleven wij de vrijeschool

Hoe overleef ik de vrijeschool

In het Volkskrant katern van 7 maart stond een leuk artikel. Dat vond ik althans. Het beschrijft de onwennigheid en ‘bijzondere ervaringen’ van nieuwe ouders die met hun kinderen naar de vrijeschool zijn gegaan.

 

“Nu maar hopen dat de antroposofen van de oude garde, die dit bijzondere, ietwat eigenaardige schoolsysteem hebben verzonnen, niet teleurgesteld zijn dat steeds meer 'normale' ouders zoals ik hun weg ernaar vinden.”

 

Met dit citaat wordt het artikel besloten, waarin de groei en de toenemende belangstelling – ook bij de overheid – van het vrijeschoolonderwijs wordt besproken. Deze ‘normale ouders’ voelen soms weerstand, vinden dingen raar en ergeren zich aan de ene kant, maar aan de andere kant zien ze hoe goed het met hun kind gaat, hoe enthousiast ze zijn en houden ze zelfs een open mind naar euritmie…

 

Als oud vrijescholier wil ik deze ouders een hart onder de riem steken! Wij kennen dit maar al te goed en hebben zelfs een facebook pagina waarin wij ons de gekkigheden van de vrijeschool – dierbaar – herinneren: “je bent een vrijeschool-leerling als je community”.

 

Welkom ‘normale ouders’. Fijn dat jullie er zijn!

 

En nou maar hopen dat we weer niet al te normaal worden, maar lekker bijzonder blijven!

10-03-2015 | Auteur: Peronnik Veltman